Announcement

2013 Announcement 1
New! Dr Knežević S., otolaryngologist - reviews by Read more
2013 Announcement
New! Dr Crnogorac Siniša, surgeon - Review on Thursdays or by appointment Read more
2013 Announcement 3
New! Mr Tabsh, senior embriologist - semen analysis on Fridays Read more
 
 

  NEUROLOGIJA      Neurolog, asist.dr B.Radovanović se 18 godina bavi preventivom i lečenjem cerebrovaskularnih obolenja (preteći moždani udar - TIA, moždani udar i posledice - CVI); lečenjem vrtoglavice, poremećaja pamćenja, glavobolja i migrena, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, obolenja perifernih nerava i mišića, bolesti mozga i kičmene moždine, psihosomatskih obolenja, epilepsije.O neurologiji

Neurologija je grana medicine koja se bavi obolenjima nervnog sistema, dijagnostikovanjem i lečenjem svih oboljenja koja uključuju centralni, periferni i autonomni nervni sistem (mozak, kičmenu moždinu, periferne nerve, uključujući prateće krvne sudove i mišiće).Zbog složenosti nervnog sistema i obimne simptomatologije oboljenja, mnogi simptomi i klinički znakovi oboljenja nervnog sistema mogu biti pogrešno protumačeni ili ostati neprepoznati.

Javite se na pregled neurologu ukoliko primetite:

-teškoće sa pažnjom, koncentracijom, pamćenjem,
-vrtoglavice, nestabilost pri hodu, nesvestice, gubitak svesti,
-problem sa kontrolom pokreta, drhtanje ruku, nogu glave i vrata, glavobolje, bol u kičmi, slabost mišića, trnjenje bilo kojeg dela tela,
-teškoće sa govorom, gutanjem, vidom, duple slike,


Zašto je važna prevencija moždanog udara?

U Srbiji svake godine 23.000 ljudi doživi akutni moždani udar ili "šlog" od kojih 7.500 umre, a isto toliko ostanu invalidi. 20% pacijenata ima manje od 45 godina. Moždani udar je na trećem mestu uzročnika smrtnosti, odmah iza srčanog udara i malignih bolesti.

Svi najvažniji rizik faktori mogu biti na vreme otkriveni i korigovani. Sprečite moždani udar i tešku invalidnost, sačuvajte kvalitet svakodnevnog života. Proverite na vreme svoje krvne sudove i ostale faktore rizika za pojavu moždanog udara.

Ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova vrata i mozga:

Dopler i duplex UZ krvnih sudova vrata i glave,
TCD (transkranijalni dopler) VB sliva i Willis-ovog poligona.

Migrena se može izlečiti

Godinama je bila praksa i mišljenje da se migrenska glavobolja ne može izlečiti. Danas, kada bolje razumemo mehanizme i patofiziologiju migrene, u stanju smo da izlečimo migrenu. Zašto je to važno? Pacijenti koji boluju godinama od migrenske glavobolje razumeju koliko im je kvalitet svakodnevnog života narušen. Ako bolujete od migrenskih glavobolja u mnogo ste većem riziku od moždanog udara nego ostali.

Pravovremeno dijagnostikovanje obolenja nervnog sistema je osnovni preduslov uspešnog lečenja.