Obaveštenja

2014 Obaveštenje 1
Novo! Paket usluga za kontrolu zdravlja štitne žlezdeOpširnije
2014 Obaveštenje 2
Novo! SENIOR program - paket sistematskih pregledaOpširnije
2013 Obaveštenje 3
Novo! Dr Knežević S., otorinolaringolog - pregledi po zakazivanjuOpširnije
2013 Obaveštenje 4
Novo! Dr Crnogorac Siniša, hirurg - pregledi četvrtkom ili po dogovoruOpširnije
 
 

Poštovani pacijenti,

Kako bi Vaši laboratoriski rezultati bili pouzdani neophodno je da se adekvatno pripremite i uputite u procedure pravilnog skupljanja i čuvanja određenih uzoraka. Naša uloga je da Vam pomognemo u tome.

 

SAVETI ZA PRAVILNU PRIPREMU PACIJENTA ZA:

 

  VENEPUNKCIJU (VAĐENJE KRVI)

  - za većinu laboratorijskih ispitivanja krvi neophodna je priprema koja podrazumeva uzimanje uzorka (na prazan stomak) ujutro, 12h nakon poslednjeg obroka. Ovo je neophodno zato što hranjenje u kraćem periodu pred vađenje krvi dovodi do porasta koncentracije glukoze, holesterola, lipida, proteina, gvožđa i drugih metabolita

  - da bi se dobio verodostojan rezultat, u dogovoru sa lekarom, vađenje krvi treba obaviti nakon prekida terapije i wash out perioda (vremena neophodnog da se sav lek izbaci iz organizma) i realno odrede nove bazalne vrednosti. Ovo se naročito odnosi na terapiju gvožđem, vitaminskom preparatima, hormonskom terapijom.

  - pre vađenja krvi trebalo bi izbegavati veću fizičku aktivnost, zato što utiče na povećanje nivoa pojedinih enzima (pre svega CK i LDH)

  - treba znati da se vađenje krvi za prolaktin, kortizol, ACTH, kateholamnie mora izvesti u stanju potpune relaksacije i mirovanja (ležanja) od 20-30 minuta. Ovo su i hormoni koji pokazuju izrazito dnevno variranje, te vreme i profil za vađenje krvi i njihovo određivanje treba da odredi sam lekar

  - za pacijente koji su na ORALNOJ ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI preporučuje se vađenje krvi u jutarnjim časovima i da uobičajenu terapiju uzimaju nakon vađenja krvi. Ovo važi i za pacijente koji su na bilo kojoj hroničnoj terapiji.

 

  UZIMANJE I SKUPLJANJE MOKRAĆE (URINA)

  - za pregled urina i / ili urinokulture neophodno je uzeti nakon lične higijene (toaleta toplom vodom i sapunom), prvi jutarnji urin (srednji mlaz) u sterilnu posudu i u najkraćem roku doneti ga u laboratoriju.

  - ako ste u tome sprečeni urin se do dolaska u laboratoriju može držati u frižideru neko vreme. Pregled uzoraka urina treba da se uradi najkasnije 2h od njegovog uzimanja, a maksimalno 4h ako je urin čuvan u frižideru.

  - za analize koje se određuju iz 24h urina (celodnevnog) treba da popijete 6-8 čaša (oko 0,5l). Urin možete sakupljati u čiste plastične boce (najbolje od flaširane vode). Prvo jutro skupljanja mokraće, najpre kompletno isprazniti bešiku, odbacite taj urin i zabeležite vreme. Sakupljati sve uzorke urina tokom dana i noći u plastičnu bocu. Tačno 24h sata od početka sakupljanja kompletno isprazniti bešiku i sav urin dodajte prethodnoj količini. Ovaj poslednji uzorak kompletira Vaš 24h urin.

  - pojedine analize 24h urina zahtevaju da se urin sakuplja uz dodatak konzervansa. Analize koje zahtevaju dodavanje konzervansa pri sakupljanju prve porcije urina su: 1.5-HIAA,VMA 2.Adrenalin,noradrenalin,dopamin (kateholamini) 3.17-kortikosteroidi i 17-ketosteroidi 4.metanefrin i normetanefrin. Za gore navedene analize bočicu konzervansa ćete dobiti u laboratoriji (pre sakupljanja mokraće) Sa nadležnim lekarom se treba dogovoriti oko prekida tekuće terapije (preporuka je da se jedan dan pre i na dan sakupljanja urina terapija ne uzima). Ne bi trebalo jesti banane, ananas, avokado, lešnike, bademe i ne bi trebalo piti kafu.

 

SAVETI ZA PRIPREMU PACIJENATA ZA MIKROBIOLOŠKA ISPITIVANJA

 

Poštovani pacijenti,

Priprema pacijenta za uzimanje uzoraka za mikrobiološku obradu je od posebnog značaja, jer može bitno uticati na rezultat ispitivanja. Sve uzorke treba uzimati pre započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana (najmanje 48h) po prestanku primene antibiotika.

 

  URINOKULTURA

  - je najčešća analiza u mikrobiologiji. Priprema za davanje urina za urinokulturu, naročito značajna kod žena i male dece. Potrebno je oprati spoljne genitalije mlakom vodom i sapunom, tako da mlaz ide od napred prema nazad. Zatim osušiti kožu čistim peškirom ili papirnim ubrusom, bez mazanja bilo kakvih krema.

  - kod muškaraca takođe podrazumeva pranje genitalija mlakom vodom i sapunom. Naročito kod dece treba obratiti pažnju da se vrati koža prepucijuma i onda opere okolina utretre. Budući da prvi mlaz urina praktično spira bakterije sa kože i bakterijsku floru uretre, u sterilnu posudu uzima se isključivo srednji mlaz, pri čemu je dovoljno čašicu napuniti do jedne trećine njene zapremine.

  - Prilikom sakupljanja urina za urinokulturu, potrebno je prvo napuniti posudu urinom, a zatim uroniti hranjlive podloge u urin, izvaditi ih posle nekoliko sekundi, odliti sav urin iz posude, pa vratiti podloge u posudu i zatvoriti je poklopcem.

  - Kod dece je takođe poželjno obezbediti uslove da mokre direktno u sterilnu posudu, ali ako to nije moguće, takođe treba obaviti higijenu spoljnih genitalija, staviti kesicu i kontrolisati kada je dete mokrilo. Tada treba skinuti kesicu i doneti je u laboratoriju kada god je moguće, uzorak urina treba dati ujutri, tako da u toku noći pacijent ne urinira pre nego što da uzorak.

  - S obzirom da je uzorak dobra hranjljiva podloga za razvoj bakterija,treba ga što pre dostaviti u laboratoriju ili držati u frižideru do donošenja u laboratoriju.

  - Ukoliko higijena spoljnih genitalija nije dobro obavljena ili ako je urin dugo stajao na sobnoj temperaturi u kulturi će se pojaviti veliki broj mešanih bakterija kožne, vaginalne ili crevne flore.

  - Za ispitivanje prisustva Hlamidije, Mikoplazme ili Ureaplazme u urinu potrebno je dati prvi mlaz (prvog jutarnjeg urina) koji obično pokupi epitelne ćelije iz uretre u kojima se nalaze ovi mikroorganizmi. Ovo se pre svega odnosi na muškarce, pošto se ženama za izolaciju ovih mikroorganizama uzima cervikalni bris. Kod sumnje na uretritis bilo da je izazvan bakterijama, Hlamidijom, Mikoplazmom ili Ureaplazmom uzima se uretralni bris i to ujutro pre mokrenja, a ako to nije moguće onda bilo kada u toku dana,ali tako da između mokrenja i uzimanja brisa prođe najmanje 2h.

 

  BRIS ŽDRELA (GRLA)

  - treba uzimati ujutro, pre pranja zuba i unošenja hrane ili vode. Ukoliko se mora uzeti u toku dana,potrebno je da prođe bar 2h od poslednjeg uzimanja hrane i pića.

 

  BRIS NOSA

  - treba uzeti pre primene antibiotske terapije i truditi se da od poslednjeg ispiranja nosa prođe bar 3-4 h. Najbolje bi bilo da se za mikrobiološki pregled sakupi sekret iz nosa, naročito ako je gust i obojen, jer to govori u prilog bakterijske infekcije,za razliku od providnog vodenastog sekreta koji obično prati virusnu infekciju.

  - Kod uzimanja brisa grla i nosa deci roditelj treba dete da drži u krilu, jednu ruku da stavi preko obe njegove ruke, a drugu ruku da mu stavi na čelo i tako pridržava glavu dok mu stručno lice uzima briseve

 

  ISPLJUVAK (SPUTUM)

  - za mikrobiološku analizu najbolje je uzeti ujutro, pre uzimanja hrane ili ispiranja usta dezinfekcionim sredstvom i, naravno, pre započinjanja antibiotske terapije. Usta se prethodno isperu običnom vodom koja se izbaci, a zatim pacijent, iskašlje iz dubine što više sputuma u sterilnu posudu. Uporedo sa analizom sputum treba uraditi i bris usne župljine.

  - Postoje kriterijumi na osnovu kojih mikrobiolog posmatranjem uzorka pod mikroskopom zaključuje da li je uzorak adekvatan, odnosno da li je umesto sekreta iz bronha data pljuvačka, a takav uzorak ne može dati validan rezultat,pa ga ne bi trebalo dalje obrađivati.

 

  GENITALNI BRISEVI

  - vaginalni i cervikalni brisevi. Pacijentkinja ne bi trebalo da ima seksualne odnose 24h pre uzimanja brisa

  - uretralni brisevi. Pacijent ne bi trebalo da urinira bar 1-2h pre uzimanja brisa

 

  SPERMOGRAM I SPERMOKULTURA

  - Za analizu spermograma potrebna je apstinencija u trajanju od 3-5 dana. Uzorak sperme se donosi ili daje u laboratoriji u roku od 30 minuta.

  - Za spermokulturu pacijent pre davanja uzorka sperme treba da urinira.

 

  PERIANALNI OTISAK

  - se uzima selotejp trakom sa nabora čmara,pri čemu se pokupe jaja male dečije gliste, koje je ženka u toku noći tu položila.

  - Dete treba prethodno veče oprati, ali ne treba stavljati bilo kakve kreme niti talk, a ujutro uzeti uzorak pre nego što pacijent ima stolicu