Obaveštenja

2014 Obaveštenje 1
Novo! Paket usluga za kontrolu zdravlja štitne žlezdeOpširnije
2014 Obaveštenje 2
Novo! SENIOR program - paket sistematskih pregledaOpširnije
2013 Obaveštenje 3
Novo! Dr Knežević S., otorinolaringolog - pregledi po zakazivanjuOpširnije
2013 Obaveštenje 4
Novo! Dr Crnogorac Siniša, hirurg - pregledi četvrtkom ili po dogovoruOpširnije
 
 

  Kolposkopija      KOLPOSKOPIJA je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se posmatra vulva, vagina i grlić materice. Vrši se pomoću kolposkopa koji je ustvari optički instrument sa uveličanjem 6-40% sa jakim izvorom svetlosti. Jedina priprema žene je prazna mokraćna bešika. Žena se pregleda u standardnom ginekološkom položaju.Ginekolog koji vrši pregled nakon plasiranja spekuluma briše delove koji se pregledaju tupferom potom rastvorom 3% sirćetne kiseline.Nakon toga se vrši Šilerova jodna proba Lugolovim rastvorom, kojim se gleda bojenje pločasto slojevitog ( skvamoznog epitela vagine ) i cilindričnog epitela ( epitel grlića ).

Normalno se pločasto slojeviti epitel boji tamno (mrko) ,a cilindrični svetlo. Kod postojanja bilo kakvih patoloških promena pločasto slojevitog epitela ti delovi će se obojiti svetlo i to su mesta na kojima se može raditi ciljana biopsija ( uzimanje površnih uzoraka tkiva za histološku dijagnostiku ) da bi se razrešio uzrok promene vaginalnog epitela. Najveći značaj ovog pregleda je uočavanje bilo kakvih promena epitela grlića materice kako bi se rano dijagnostikovao karcinom grlića materice koji se u ranim stadijumima u visokom procentu uspešno leči.

Preciznost postavljanja dijagnoze ovom metodom je 60-85% ( prema različitim autorima ), a u kombinaciji sa citologijom ( PAPA TEST ) ide i do 95%. Učestalost lažno negativnih nalaza se procenjuje na 7% i lažno pozitivnih nalaza 13%. Pregled traje 5-10 minuta i ne remeti Vaše svakodnevne navike ili poslovne obaveze.