Obaveštenja

2014 Obaveštenje 1
Novo! Paket usluga za kontrolu zdravlja štitne žlezdeOpširnije
2014 Obaveštenje 2
Novo! SENIOR program - paket sistematskih pregledaOpširnije
2013 Obaveštenje 3
Novo! Dr Knežević S., otorinolaringolog - pregledi po zakazivanjuOpširnije
2013 Obaveštenje 4
Novo! Dr Crnogorac Siniša, hirurg - pregledi četvrtkom ili po dogovoruOpširnije
 
 

  Ateromi i masno tkivo

Ateromi

      Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja. Ateromi su smešteni u poslednjem sloju kože - dermu pa im je drugi naziv dermalna cista.

Ateromi se najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i ledjima a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom delu tela. Ateromi su različite veličine, od 5mm do nekoliko santimetara, meki na dodir. Ateromi nisu bolni izuzev ukoliko nastane upala. Na mestu upale dolazi do naglog rasta ateroma i pojave crvenila sličnog bubuljici, promena je tada izuzetno bolna.

Sadržaj ateroma je u nekim situacijama moguće istisnuti, medjutim kapsula u kojoj je smešten omogućava ponovno sakupljanje sadržaja. Istiskivanje ovakvih promena se nikada ne preporučuje, jer se može provocirati upala kompromitovanjem cirkulacije. Sam sadržaj ateroma ima vrlo neprijatan miris.

Aterome je potrebno uklanjati na vreme.

Ukoliko je promena manja (do 7mm) moguće je ukloniti je radiotalasima uz kompletno uklanjanje kapsule. U takvim situacijama nije potrebno šivenje a na mestu intervencije ostaje krasta. Promene prečnika 10 mm ili veće neophodno je ukloniti hirurškim putem. Pacijent dobija lokalnu anesteziju, intervencija je bezbolna i laka. Traje oko 15minuta. Ukoliko se uklanjanje obavi kada promena nije upaljena na mestu intervencije gotovo i da ne ostaje ožiljak. Ateromi se često pogrešno nazivaju masno tkivo iako je masno tkivo (lipom) promena sasvim drugačije prirode.

Masno tkivo ili lipom

Lipomi su masne ćelije organizovane na jednom mestu ispod kože, dok je aterom masni sadrzaj u fibroznoj kapsuli. Lipomi su kružni i bezbolni kao i ateromi ali nešto čvršći na dodir. Lipomi se ne moraju uklanjati izuzev iz estetskih razloga.