Obaveštenja

2014 Obaveštenje 1
Novo! Paket usluga za kontrolu zdravlja štitne žlezdeOpširnije
2014 Obaveštenje 2
Novo! SENIOR program - paket sistematskih pregledaOpširnije
2013 Obaveštenje 3
Novo! Dr Knežević S., otorinolaringolog - pregledi po zakazivanjuOpširnije
2013 Obaveštenje 4
Novo! Dr Crnogorac Siniša, hirurg - pregledi četvrtkom ili po dogovoruOpširnije
 
 

  Urasli nokat

Bolje sprečiti nego lečiti

      Urastao nokat označava zabijanje nokatne ploče u okolno tkivo. Nepravilno sečenje nokta, uzane i tesne cipele, kao i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja. Stanje je bolno i skoro uvek vodi infekciji mekog tkiva oko nokta a ukoliko se ne leči i eventualnoj infekciji kosti.

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo izazivajući otok,crvenilo, bol a nekada i infekciju. Može biti na bilo kom prstu a najčešće je na palcu stopala, ometa hodanje a najmanji pritisak izaziva bol. Kod dece se javlja veoma retko.

Koji najčešći uzroci za urastanje nokta?

Nepravilno sečenje nokatne ploče. Skraćivanje nokatne ploce treba da prati oblik prsta. Uzane cipele ili čarape koje vrše snažan pritisak na vrhove prstiju takodje dovode do problema. Nepravilnost u obliku nokatne ploče, koja sa godinama dobija oštru zakrivljenost. Jako zadebljana nokatna ploča, genetski uslovljena ili izmenjena zbog gljivičnog oboljenja. Povreda nokta pritiskom pri kojoj se ivica nokatne ploče useče u okolno tkivo.

Kakve zdravstvene tegobe izaziva urastao nokat i do čega može da dovede?

Urastao nokat koji se ne sanira na vreme izaziva bujanje okolnog tkiva i stvara pogodnu sredinu za razvoj infekcije. Crvenilo koje se širi i pojava gnoja su simptomi bakterijske infekcije. U redjim slučajevima infekcija se može proširiti i na kost. Kod dijabetičara je urastanje nokta posebno opasno zbog ugrožene cirkulacije i lakog širenja infekcije.

Kako rešiti problem urastanja nokta?

Adekvatan tretman može rešiti problem, posebno ako se pacijent javi pre nego što se razvije infekcija. Saniranje uraslog nokta može se obaviti samostalno i u kućnim uslovima ako je crvenilo blago. Potapanje nokta u toplu vodu omekšava nokatnu ploču i olakšava uklanjanje uraslog dela uz obavezno korišćenje antiseptičnih rastvora. Ako je otok veliki i crvenilo jako potrebno je obratiti se dermatologu ili hirurgu koji ce izvući nokatnu ploču iz okolnog tkiva i ukloniti naraslo tkivo. Prilikom intervencije, dermatolog odstranjuje deo nokta koji urasta u meso. Ako se stanje ponavlja, trajno rešenje je u intervenciji pri kojoj se uklanja samo deo matriksa nokta a ostavlja centralni deo nokatne ploče. Intervencija se obavlja u lokalnoj ansteziji a oporavak traje oko 10 dana. Nakon izvedene procedure problem se ne može pojaviti na tom prstu. Najbolja prevencija urastanja nokta je udobna obuća i pravilna higijena.