Obaveštenja

2014 Obaveštenje 1
Novo! Paket usluga za kontrolu zdravlja štitne žlezdeOpširnije
2014 Obaveštenje 2
Novo! SENIOR program - paket sistematskih pregledaOpširnije
2013 Obaveštenje 3
Novo! Dr Knežević S., otorinolaringolog - pregledi po zakazivanjuOpširnije
2013 Obaveštenje 4
Novo! Dr Crnogorac Siniša, hirurg - pregledi četvrtkom ili po dogovoruOpširnije
 
 

  Sindrom Karpalnog tunela

Bolje sprečiti nego lečiti

      Sindrom karpalnog tunela predstavlja oboljenje koje nastaje usled pritiska na nerv u predelu karpalnog tunela. Karpalni tunel čine 8 sitnih koščica donje strane ručnog zgloba, dok je sa gornje strane prekroven vezivnim tkivom. Kroz tunel prolazi nerv (nervus medianus) i tetive mišića – pokretača prstiju. Oko tetiva nalaze se opne koje ih podmazuju i olakšavaju njihovo l+klizanje i pokretanje. Na svaki dugotrajan napor ili nadražaj, ove opne su veoma osetljive i reaguju.

Sindrom se najčešće javlja kod žena srednje životne dobi.

Do problema dolazi usled povrede, upale, degenerativnih promena, dugotrajnog pritiska na ovaj tunel, ili usled nekih sistemskih bolesti, u sklopu reumatoidnog artritisa. Nakon njihovog isključivanja, najčešći uzrok je svakako preopterećenje tetiva u karpalnom tunelu specifičnim poslovima i sportovima koji uzrokuju njihovo skraćivanje. Ovaj sindrom se najčešće, ako profesionalno oboljenje javlja kod daktilografa, zidara, bacačkih disciplina u atletici, masera i fizioterapeuta. Naime, posledice su najčešće dugotrajna iritacija opne, koja počinje da zadebljava, smanjuje se prostor između opne, tetiva i nerva, te dolazi do pritiska na nerv. Kompresijom nerva izaziva se jak, dugotrajan bol.

Simptomi ovog oboljenja počiču obično polako i postepeno, počinju blagim trnjenjem u prstima, njačešće tokom noći, ili ujutru nakon spavanja, da bi se kasnije proširili na ceo dan. Osim trnaca il iutrnutosti prstiju i cele šake, može se razviti i otok palca ili svih prstiju, koji može ali ne mora biti praćen bolovima. Kasnije, razvija se i mišićna slabost, pa se registruje oslabljen stisak šake, koji pacijenti često primete kada im počnu ispadati predmeti iz ruku, a najčešće jutarnja šolja kafe. U uznaprdovalim slučajevima, može doći do nemogućnosti stiska šake i nemogućnosti hvatanja malih prdmeta.