021 752 112, 063 775 36 12, 061 644 27 72

Ultrazvuk dojki koji se takođe naziva i sonografija ili skeniranje podrazumeva izlaganje dela tela visoko frekventnim ultrazvučnim talasima pomoću kojih se dobija slika unutrašnjeg dela tela. Pregled ultrazvukom ne uključuje zračenje (npr x zrake kao rendgen). Zbog slike koja se dobija u realnom vremenu, ultrazvuk prikazuje strukturu i pokrete unutrašnjih organa tela kao i cirkulaciju krvi kroz krvne sudove.

Ultrazvučni pregled je neinvazivan medicinski test koji pomaže lekarima u davanju adekvatne dijagnoze i u lečenju medicinskih stanja.

Ultrazvuk dojki prikazuje sliku strukture unutrašnjeg tkiva dojki.

Dopler ultrazvuk je specijalna ultrazvučna tehnika koja prikazuje cirkulaciju krvi kroz krvne sudove uključujući i glavne vene i arterije abdomena, ruku, nogu i vrata.

U toku ultrazvuka dojki lekar vrši i test Doplerom da bi ispitao krvne sudove ili poremećaj u cirkulaciju u dojkama. U nekim slučajevima to može biti dodatna informacija za uzrok postojanja suspektnih masa.

Šta je najvažnija svrha ove metode?

Određivanje prirode anomalija dojki

Primarna uloga ultrazvuka dojki danas je da se dijagnostikuju anomalije dojki, kao što su kvržice ili krvavi iscedak ili neregularna sekrecija iz dojki i da se okarakterišu neke anomalije viđene na pregledu mamografom.

Ultrazvučni pregled pomaže u određivanju uzroka ukoliko je promena solidna (koja ne mora biti kancerogena ili tkivo tumora kancerogenog porekla, ili benigne ciste ispunjene tečnošću ili obe vrste i solidne promene i ciste. Ultrazvuk takođe pomaže u prikazu izgleda abnormalnih regija.

Dopler ultrazvuk se primenjuje za procenu cirkulacije i snabdevanja krvlju nastalih lezija.

Dodatni skrining za kancer dojki

Mamografija je jedna od metoda za rani skrining kancera dojki pomoću koje se znatno smanjio procenat kancera dojki jer se detektuje u vrlo ranoj fazi. Ipak, mamogram ne detektuje sve kancere dojki. Neke promene i lezije dojki nisu vidljive ili ih je teško interpretirati na mamogramu. U dojkama koje su guste je dosta žlezdanog tkiva i nešto masti, pa se mnogi kanceri teško vide na mamogramu.

Mnoge studije pokazuju da ultrazvuk i magnetna rezonanca (MRI) pomažu kao dodatak pored mamografije u detektovanju kancera dojki koji se nisu videli na mamografiji. MRI je mnogo senzitivniji test od preciziranju kancera dojki, ali sve pacijetkinje ne podnose dobro kontrstno snimanje dojki pomoću MRI. MRI se ne preporučuje svim ženama koje bi imale koristi od te metode. Skrining ultrazvukom predstavlja alternativu za pacijentkinje koje ne podnose MRI.

Ultrazvuk se preporučuje kod žena koje :

  • ne podnose MRI a izložene su visokom stepenu rizika za nastanak kancera
  • koje su u grupi srednjeg rizika u pogledu porodične istorije, lične istorije kancera dojke ili pred biopsijom sa abnormalnim rezultatima
  • koje imaju tvrde grudi
  • koje imaju silikonske implante i vrlo malo tkiva koje se moze videti na mamogramu

koje su trudne i ne bi trebalo da budu izložene x zracima (što je neophodno kod mamograma)